Ponovni Početak

Tvoj negativni test trudnoće - šansa za obnovu

Tvoja šansa: Negativni test

Tvoj test je negativan! Vjerojatno osjećaš veliko olakšanje. Da je test bio pozitivan, tvoj život se mogao drastično promijeniti. Sada tvoj život može nastaviti, kao da se ništa nije promijenilo, ali ... Je li to stvarno ono što želiš? Šta će biti sljedeći put?


Gdje si sada

Sada je vrijeme da pogledaš na svoj život i zapitaj se: "Da li je to život što sam stvarno htjela?" Kada si došla u kliniku, ti si bila zabrinuta da postoji mogućnost da si trudna. Da li si tako zamišljala sebe da reaguješ na prvu trudnoću?

Ako si na mjestu gdje djeca ne bi bila dobrodošla, moguće je da nisi na mjestu gdje bi trebala biti. Zapitaj se sljedeća pitanja i odgovori na njih iskreno:

 • Da li sam ovako zamišljala moj život kad sam sanjala u vezi osnivanja porodice?
 • Da li je to muškarac kojega želim da bude otac mojoj djeci?
 • Da li sam sretna sa svojim životom i mojim izborima?

Ako si odgovorila "ne" na bilo koje od ovih pitanja, ovo je prilika to promijeniti. Tvoj život može biti drugačiji, možeš napraviti prave izbore, a možeš se zabavljati sa pravim momkom na pravi način. Nastavi čitati da saznaš više.

Tvoja budućnost

Negativan test može biti kraj za tvoje brige za danas, ali također može biti početak novog (i boljeg), poglavlja u tvom životu. Ne propusti ovu priliku!

Ako zaista želiš početi ići drugim putem, ti ćeš morati napraviti neke teške odluke. Donošenje tih odluka je ključ za tvoju budućnost. Ako želiš, možeš to ostvariti! Počni danas, i napravi svoju prvu odluku sada:

Odluka 1: Seks

(Decision 1...)

Prva stvar koju trebaš odlučiti je da se prestaneš imati seksualne odnose prije nego što se vjenčaš. Ovo može zvučati smiješno i staromodno, ali to je jedan od najvažnijih koraka koje ćeš uraditi.

Seks je vrlo važan, pogotovo za žene. Kada imaš seksualne odnose izvan braka, ti uzimaš nešto posebno i dijeliš sa osobom sa kojom možda nećeš biti dugo.

Unutar braka, seks je lijep, pun smisla i ljubavi. Izvan braka, seks je često nešto što momak želi, nešto da ga zadrži, ili nešto učinjeno bez obaveze, ljubavi i brige.

Testiranje ovoga je jednostavno. Samo reci svom momku da više nećeš imati spolni odnos dok ne budete u braku. Ako on ode, ljubav nije bila najvažnija stvar u vašem odnosu. On nije bio materijal za brak. Ako on poštuje tvoju odluku i pomaže u tvom izboru, to je znak dobrog i zrelog muškarca.

Šta ako ne želim da prestanem?

Samo ti kontrolišeš tvoje odluke. Ako ne želiš da prestaneš sa seksom prije braka prije braka, kockaš se s ozbiljnim problemima.

Neplanirana trudnoća (razlog zašto ste došli u centar u prvom redu) je događaj koji mjenja život. Ako imaš seksualne odnose, postoji dobra šansa da ćeš zatrudnjeti. Svake godine, 14 od 100 žena zatrudni dok koristi kondome;. (4) i 5 od 100 žena zatrudni koristeći sredstva protiv trudnoće(6)

Drugi ozbiljan problem sa kojim se kockaš su seksualno prenosive bolesti. Postoji 19 milijuna novih slučajeva spolno prenosivih bolesti svake godine. (1) Neke od ovih infekcija su jednostavno neprijatne, ali druge su puno opasnije. Neke spolno prenosive bolesti su neizlječive, doživotne infekcije, dok druge mogu dovesti do po život opasnih bolesti, pa čak i smrti. Ponovo, pilule protiv kontrole rađanja ne pružaju zaštitu protiv spolno prenosivih bolesti, a kondomi su pokazali da pružaju samo neke zaštite od nekih bolesti. (3) ti ćeš ozbiljno rizikovati, ako se odlučiš na seks prije braka.

Odluka 2:

On. Evo veliko pitanje koje moraš pitati sebe: "Je li moj momak pravi za mene?" Ovo možda neće biti laka odluka, ali to će biti vrlo važna za tvoju budućnost. Zapitaj se ova pitanja:

 • Da li me moj momak voli, ili on samo voli seks?
 • Jesam li ja važna za mog momka?
 • Da li moj momak misli na moje potrebe prije svojih?
 • Da li moj momak iskorištava mene?

Trebaš momka koji će postati dobar otac. Ako tvoj trenutni momak ne može osjetiti tu potrebu, to je vrijeme da prekineš vezu. Ovo je lakše reči, ali teže za uraditi. Donesi odluku danas, a zatim učini je za svoju budućnost.

Odluka 3:

Ti moraš sebe pitati: "Hoću li dobiti pomoć koju trebam?" Izabrati ne imati spolni odnos prije braka, i zatim izabrati pravog momka, može biti teško. Trebaš svu pomoć koju možeš dobiti. Ako si spremna da imaš drugačiju budućnost, odaberi da dobiješ pomoć iz ovog centra.

Ovaj centar može ti pružiti resurse u vezi učenja donošenja izbora. Oni mogu pomoći tebi da naučiš biti ponosna na svoj stil života i dati alate koji će tebi pomoći izabrati nekoga tko će biti dobar otac tvojoj djeci. Ako si spremna za promjenu, pitaj svog savjetnika za više informacija. To je tvoj život i tvoja odluka. Učini to najbolje.

Informacije o testu

Postoje dvije različite vrste testova trudnoće - test urina i krvi. Oba testa otkriju prisutnost hormona HCG, koji je proizveden nakon što embrion se prikači na zid maternice. Test trudnoće urina obično može otkriti HCG od 14 do 16 dana nakon ovulacije i vrlo je precizan kada je ispravno urađen.

Negativan test urina može značiti ili niste trudni ili ste trudni, možda test je izvršen prerano. Razina HCG hormona u mokraći možda nije dovoljno visoka da se još otkrije. Ako rezultat testa je negativan, a ti još uvijek osjećaš znakove trudnoće, kao propušten mjesešni ciklus ili jutarnje mučnine, vrati se u ovu kliniku za nekoliko dana i mi ćemo ponoviti test.

References:

 1. Weinstock H, et al. Sexually transmitted diseases among American youth: incidence and prevalence estimates, 2000. Perspectives on Sexual and Reproductive Health 2004;36( 1):6-10.
 2. Cates W, McPheeters M. Adolescents and Sexually Transmitted Diseases: Current Risks and Future Consequences. Workshop on Adolescent Sexuality and Reproductive Health in Developing Countries: Trends and Interventions. National Research Council. Washington, DC. March 25, 1997.
 3. National Institute of Allergy and Infectious Diseases. Workshop Summary: Scientific Evidence on Condom Effectiveness for Sexually Transmitted Disease (STD) Prevention. Herndon, VA: Hyatt Dulles Airport, June 12-13, 2000 and the follow-up report: Fact Sheet for Public Health Personnel, Male Latex Condoms and Sexually Transmitted Diseases, found here, accessed 5-11-09.
 4. U.S. Food and Drug Administration, Consumer-Friendly Birth Control Information, accessed on 5-14-09.
 5. Centers for Disease Control and Prevention, National Center for HIV, STD and TB Prevention, Divisions of HIV/AIDS Prevention, Sexually Transmitted Diseases, Fact Sheets found here, accessed 5-14-09.