INFORMACIJE O TRUDNOĆI

Simptomi trudnoće

Samo zato što imate neke od ovih simptoma, to ne mora značiti da ste trudni. Ali to može značiti da bi se trebali testirati kako bi se isključila ta mogućnost. Nazovite nas da vas naručimo za besplatni test trudnoće.


Saznajte više o vašoj trudnoći

Promjene u vašem tijelu

Trenutno vaše tijelo prolazi kroz velike promjene dok obezbjeđuje potrebne hormone i hranljive tvari za opstanak vaše bebe. To je razlog zašto najvjerojatnije doživljavate neke od gore navedenih simptoma. Za sveobuhvatno, sedmično objašnjenje šta očekivati za vrijeme trudnoće, kliknite ovdje.

Kalkulator termina porođaja

Na temelju vjerojatnog datuma začeća i / ili posljednjeg ciklusa, možete da procjenite koliko dugo ste trudni i kada je termin za vašu bebu. Kliknite da vidite.

Stadij razvoja vaše bebe

Začeće - Kada se jajne ćelije i spermatozoid ujedine, novi život je počeo. I majka i otac pridonose 23 kromosoma stoga proizvode 46 kromosoma, koji će odrediti boju očiju, boju kose, spol, visinu i tako dalje. U trenutku začeća taj novi život ima svoj vlastiti skup DNA koja nikada ranije i poslije se neće ponoviti.

4 sedmica - Bebino srce počinje kucati.

7 sedmica - Svi glavni organi i tjelesni sistemi sada su na mjestu. Osnovne crte lica fetusa se oblikuju.

8 sedmica - Očni kapci vaše bebe se počinju oblikovati; bebini prsti ruku i nogu se oblikuju. Beba se može početi pomjerati ovu sedmicu, iako nećete moći to osjetiti.

9-12 sedmica - Nokti se pojavljuju na rukama i nogama vaše bebe. Pred kraj 12 sedmice, kosa počinje da se pojavljuje. Šaka može biti stisnuta.

13-16 sedmica - U ovoj fazi, muške ili ženske genitalije su prepoznatljive. Vaša beba može štucati i sisati njegov ili njen palac. On ili ona također se može mrštiti, smijati i škiljiti.

17-20 sedmica - Beba ima vlastiti otisak prstiju. Ultrazvuk u ovom periodu otkriva da se mnoge bebe osmijehuju, smiju i napuće usne.

Video Razvoja

Za gledanje kratkog edukativnoga videa o razvoju vaše bebe, kliknite ovdje.

Jer si ti stvorio sve što je u meni, satkao si me u majčinoj utrobi.

Psalam 139:13

Informacije na našoj web stranici su namijenjene u svrhu opšteg obrazovanje i ne treba se oslanjati kao na zamjenu za profesionalni i / ili liječnički savjet. Informacije o razvoju fetusa se temelji na istraživanju Klinike Mayo i može se naći ovdje; pristup 5. novembra, 2009. Drugi korišteni izvor je Petar Tallack, u maternici (Washington, DC:. Nacionalna Geografija 2006).